Návštěva městské knihovny


04.04.2023

       V březnu, měsíci knihy a čtenářů, jsme se my, páťáci kostelecké ZŠ, vypravili do městské knihovny. Když jsme do ní přímo ze školy vešli „tajnými“ dveřmi, obklopilo nás velmi příjemné prostředí, ticho a vůně 16 052 knih. V tu chvíli většině z nás bylo jasné, že dvě hodiny českého jazyka zde strávené budou zpestřením dne.

Přivítaly nás dvě paní Hany. Hana Moravcová, knihovnice a Hana Flusserová, vedoucí oddělení kultury. Oběma patří naše poděkování. Paní knihovnice nám řekla, jak to v knihovně „chodí“, jak se zaregistrovat, k čemu slouží nainstalovaná technika a také nás pozvala na chystané akce.

      Při následné prohlídce jednotlivých čtenářských oddělení se začaly ozývat komentáře a otázky: „Jé, tuhle knihu máme doma.“ „Tu jsem četl, znáš ji?“ „Máte Neználka?“ „Z této knihy je ukázka v čítance.“ „Tolik knížek pohromadě jsem ještě neviděl.“ „Sem budu chodit o polední přestávce.“ „Našla jsem oddělení poezie. Tady si budeme vyhledávat ty básničky, jak jsme dostali za úkol.“ „Přišla nová manga?“ Kdo si myslel, že děvčata shánějí občerstvení v podobě tropického ovoce, byl na omylu. Manga je japonské označení pro komiks, doslova „humorné obrázky“. Je tištěna jedinou barvou (s občasnou výjimkou prvních stran knihy) a pozor – čte se opačným směrem -  zprava doleva. Ano, v naší městské knihovně mangy mají. Dalším zážitkem bylo osahání si učebnice přírodopisu pro 5. ročník. Osahání v pravém slova smyslu, byla psaná Braillovým písmem. Nakonec došlo i na výše zmíněné básničky. Každý jsme si nějakou pěknou našel a opsal. Budeme s nimi ve škole dále pracovat.

      Dvě hodiny utekly jako voda a my jsme se jen velmi neradi vraceli těmi tajnými dveřmi zpět do školní reality.     

Dana Jetenská, třídní učitelka 5.B

(fiveb)         

Fotogalerie / Městská knihovna


← zpět na seznam článků