Lyžařský výcvik 2020


29.01.2020

Žáci sedmých tříd se zúčastnili tradičního lyžařského výcviku. Domovem se jim na jeden týden stala chalupa Pod Štěpánkou v Jizerských horách. Pro 7.A a 7.B to bylo v týdnu od soboty 11.1.2020 do soboty 18.1.2020 a pro 7.C a 7.D pro změnu v týdnu od soboty 18.1.2020 do soboty 25.1.2020.

Lyžařský výcvik 2020

Po příjezdu a vybalení vedly první kroky na nedalekou rozhlednu Štěpánku, kdy byl zajímavý zejména výstup a sestup ledovým korytem. Následovalo seznámení s lyžařským areálem U Čápa. Vzhledem ke klimatickým podmínkám jsme do poslední chvíle trnuli, zda-li výcvik bude opravdu lyžařský. Naštěstí nám počasí přálo a sníh vydržel, v druhém týdnu dokonce díky výkonnému zasněžovacímu systému a drobnému sněžení i přibyl. Neděle patřila celodennímu lyžování. Nejdříve byli žáci rozděleni do družstev dle svých lyžařských schopností a poté již probíhal výcvik – oblouky, jízda na vleku, výstup do svahu, otáčení, zvednutí se atd. Pondělí navazovalo na neděli a opět bylo věnováno sjezdovému lyžování. Úterní dopoledne se část žáků seznámila s běžeckým lyžováním na okruhu v blízkosti rozhledny. Běžkařský dril ve stopě byl zpestřen sjezdem svahu a mnohdy byly k vidění velmi zajímavé figury. Druhá část žáků opět brázdila svahy U Čápa.

V úterý po obědě jsme se autobusem odebrali do nedalekého Harrachova. Zde jsme měli objednanou exkurzi v místní nejstarší sklárně na světě. Dokonce byla i možnost za zlomek ceny nakoupit skleněné výrobky a téměř všichni této příležitosti využili. Velký ohlas měl i následný rozchod v centru Harrachova, který byl využit všemi zejména k doplnění zásob. Večer byl věnován přednášce člena Horské služby – p. Masaříka. Povídání bylo zaměřeno na činnost záchranáře a nebezpečí na horách. Nutno podotknout, že tato přednáška byla velmi poutavá a poučná. Středa opět patřila celodennímu řádění na sjezdovkách. Za odměnu každý kurz mohl dobrovolně brázdit svah i v rámci večerního lyžování. Čtvrtek dopoledne absolvovala další skupina žáků běžkařské galeje a odpoledne se konal běžkařský závod na krásném okruhu. Po takto náročném závodě bylo třeba doplnit energii v blízké hospůdce a je pravda, že místní personál se nestačil otáčet. Páteční ráno bylo zahájeno ranním poplachem a rozcvičkou. Den pak byl ve znamení sjezdovek. Uspořádal se závod ve slalomu a následovalo volné lyžování. Páteční večer proběhlo vyhlášení závodů – běžky, sjezd a kombinace, dále proběhlo zhodnocení kurzu a pak jsme si prošoupali kecky během závěrečné diskotéky. Drobné prohřešky proti nastaveným pravidlům pomáhalo řešit kolo štěstí, kdy se točilo o zajímavé úkoly (např. celý den bez telefonu, práce s lopatou, číšník apod.). Dalším pomocníkem byla i hrací kostka, která sloužila zejména ke zlepšení fyzické kondice frekventantů kurzu.
Večerní program zajišťovalo osazenstvo jednotlivých pokojů a jeden večer patřil i tradiční hře Bingo, která se těší mezi žáky velké popularitě. Samozřejmostí bylo i každodenní bodování pořádku na pokojích. Oba kurzy poctila návštěvou i paní ředitelka, která svým „ovečkám“ dovezla tučný proviant. Velké poděkování patří všem zúčastněným žákům, kteří svým chováním přispěli k bezproblémovému průběhu obou kurzů, a samozřejmě i dospělé části osazenstva.

První běh: Ladislav Dobeš-instruktor, Martin Sandholc--instruktor, Lucka Sandholcová-zdravotník. Druhý běh: Michal Šimon-instruktor, Josef Holub-instruktor a Renáta Kafková-zdravotník. Obou kurzů se zúčastnil i Martin Zeman.

Všem touto cestou děkuji za péči a čas. Myslím, že všichni účastníci zájezdu budou mít na co vzpomínat.
/Martin Zeman/

Fotogalerie / Lyžařský výcvik 2020


← zpět na seznam článků