Pravidla pro ochranu dýchacích cest od září 2021 ve škole


25.08.2021

Dle manuálu a doporučení MZdr a MŠMT pokud dítě odmítne testování, musí být celou dobu pobytu ve škole ve všech prostorách s nasazenou ochranou dýchacích cest (jsou uvedeny v aktuálně platném mimořádném opatření MZd).

Všichni žáci i pedagogové nosí ochranu dýchacích cest ve společných prostorách.

Nárok na distanční vzdělávání žáci nemají a neúčast ve škole není automaticky omluvena. Mimořádné opatření neomezuje právo na vzdělávání. Dětem a žákům je umožněna osobní přítomnost na vzdělávání i bez toho, aniž by se podrobili preventivnímu testování. Jak je uvedeno výše, tyto děti nebo žáci jsou pak povinni s ohledem na ochranu zdraví ostatních osob po celou dobu pobytu nosit ochranný prostředek k zakrytí úst a nosu.

Mimořádné opatření pak také myslí i na případy, kdy jsou osoby z povinného nošení ochranného prostředku vyjmuty. Z povinnosti nosit ochranu dýchacích cest jsou plošně vyjmuty:

- osoby s poruchou intelektu, s poruchou autistického spektra, a kognitivní poruchou nebo se závažnou alterací duševního stavu, jejichž mentální schopnosti či aktuální duševní stav neumožňují dodržování tohoto zákazu,

- osoby, které nemohou mít ze závažných zdravotních důvodů nasazen ochranný prostředek dýchacích cest, a jsou schopny tuto skutečnost prokázat lékařským potvrzením; tyto osoby jsou však povinny mít nasazen jiný ochranný prostředek dýchacích cest podle tohoto opatření, který je v lékařském potvrzení specifikován, vyjma případů, kdy je v lékařském potvrzení výslovně uvedeno, že dotyčná osoba nemůže mít nasazen žádný ochranný prostředek dýchacích cest.

← zpět na seznam článků